Ylen lentopallo

Julkaise syötteitä
Yle Urheilu | Tuoreimmat uutiset
Syötteen kokonainen osoite. 3 tuntia 33 min sitten

Maailman paras pelaaja saapuu Hämeenlinnaan – Mestarien liigaan osallistuvassa Kerhossa tartuttiin puhelimeen ja kerättiin 100 000 euroa

5 tuntia 3 min sitten

Serbia ja Italia järjestivät kuukausi sitten Japanin Jokohamassa ikimuistoisen MM-finaalin. Kaksi lentopallon mahtimaata ratkaisivat maailmanmestaruuden pitkän kaavan kautta. Serbia otti historiansa ensimmäisen MM-kullan voitettuaan viisieräiseksi venyneen ilotulituksen vain kolmen pisteen erolla (15–12).

Serbian kirkkaimpana tähtenä loisti viime vuonna maailman parhaaksi lentopalloilijaksi valittu Tijana Bošković. Bošković takoi maailmanmestarille finaalissa 26 pistettä. Hakkuri valittiin kisojen jälkeen toista kertaa peräkkäin maailman parhaaksi.

Joulukuussa Tijana Bošković saapuu maailmanluokan kollegoidensa kanssa Hämeenlinnaan. Lentopallokerho kohtaa Mestarien liigan lohkovaiheessa Boškovićin edustaman turkkilaisseuran Eczacibasi Istanbulin sekä kaksi kovaa venäläisjoukkuetta, Kazanin Dynamon ja Uralotshka Jekaterinburgin.

Miten tässä näin kävi?

Yllättävä uutinen

Hämeenlinnan lentopallokerho juhli keväällä seurahistoriansa kymmenettä Suomen mestaruutta. Kultamitalistit ilmoittautuivat Mestarien liigan karsintoihin, joissa tie oli kaksi vuotta takaperin tyssännyt toiselle kierrokselle Minskiä vastaan.

Manageri Vesa Kalliomäki laski, että rankingin pitäisi tälläkin kertaa riittää karsintakierroksille. Muutaman maan mestarit päättivät kuitenkin luopua lohkovaihepaikastaan, ja samalla Euroopan lentopalloliitto CEV päätti yllättäen laajentaa liigan lohkovaiheen 16 joukkueesta 20 joukkueeseen. Näin hämeenlinnalaiset lunastivatkin paikkansa lentopallon Mestarien liigan lohkovaiheessa. Aiemmin samaan ovat pystyneet naisten puolella LP Viesti ja miehissä VaLePa.

Hämeenlinnan Lentopallokerholla on kymmenen Suomen mestaruutta.Tomi Hänninen

Halvaksi saavutus ei tule. Pelkästään lohkovaiheen osallistumismaksu on 25 000 euroa. Jos lasku olisi parin tonnin karsintakierrosmaksuihin valmistautuneessa Lentopallokerhossa todettu liian kalliiksi, seuraa olisi kuritettu europelikarenssilla. Rahaa piti siis löytyä. Kalliomäki tarttui puhelimeen.

– Otimme yhteyttä kaikkiin europeleissä mukana oleviin yhteistyökumppaneihimme. Soitimme kaikki läpi ja kysyimme, ketkä voisivat lähteä tähän mukaan. Suurin osa halusi lähteä. Siinä vaiheessa uskalsi miettiä, että seura lähtee Mestarien liigaan, Kalliomäki sanoo.

Paljon kuluja, vähän tuloja

Yhteensä ylimääräistä rahaa on tarvittu 98 000 euroa – siis hämeenlinnalaisten 320 000 euron kausibudjetin päälle.

– Suurin kuluerä on 25 000 euron sarjamaksu. Toiseksi suurin kuluerä on vieraspelimatkat. Yhden pelin kuluksi on budjetoitu noin 14 000 euroa. Se sisältää viisumit, lentoliput, kuljetukset ja muut paikan päällä syntyvät kulut, manageri Kalliomäki selittää.

Kolmas asia, joka maksaa, on CEV:n vaatimukset täyttävä videohaastejärjestelmä. Se tuo kotiotteluihin noin 4 000 euron lisälaskun. Tietysti kotiotteluiden järjestäminen itsessään on myös suuri kuluerä. Lohkovaiheen peleissä on sääntöjen mukaan oltava 2 000 katsojan kapasiteetti, mikä tuo seuralle lisäjärjestelyjä.

– Tässä Hämeenlinnan kaupunki ja Areenan omistaja ovat tulleet erittäin hyvin vastaan, Kalliomäki kiittelee.

– Tuomareiden kuljettaminen, majoittaminen ja ruokkiminen päivärahoineen ovat yksi kulu. Loput menot syntyvät pienistä puroista. Niitäkin on yllättävän paljon. Esimerkiksi viisumit Venäjälle maksavat pari tuhatta, ja nyt sinne joudutaan menemään kaksi kertaa.

Kansainvälisissä suhteissa ja järjestelyissä Lentopallokerho on saanut apua Suomen lentopalloliitolta. Markkinointiapua on ostettu ulkopuoliselta yritykseltä.

Kuluja katetaan sponsorisopimuksilla ja lipunmyynnillä. Mestarien liigan seikkailusta voi jäädä jotain Lentopallokerhon kassaan, jos Hämeenlinnassa nähdään yleisöryntäys. Viime kauden yleisökeskiarvo runkosarjassa oli 404 katsojaa, finaaleissa onnistuttiin rikkomaan tuhannen katsojan raja.

– Pääsemme nollatulokseen, jos saamme jokaiseen kotipeliin myytyä tuhat lippua eli yhteensä 3 000 lippua. Siinä emme ole vielä edes puolessa välissä, Kalliomäki sanoo.

Naisten lentopallon puolesta

Miksi Hämeenlinnan Lentopallokerho ottaa taloudellisen riskin ja osallistuu Mestarien liigaan? Seuran ja suomalaisten nuorten naislentopalloilijoiden vuoksi, vastaa Kalliomäki.

– Olemme kymmenen kertaa voittaneet sen, mitä Suomessa voi voittaa. Jos joka vuosi pelaamme lentopalloa ja keräämme rahat siihen, että taistelemme Suomen mestaruudesta, täytyyhän tässä olla jotain muutakin, Kalliomäki linjaa.

Lentopallokerho tekee Lentopalloliiton, valmennuskeskusten ja naisten maajoukkueen kanssa yhteistyötä. Ajatusketju kulkee niin, että kun kovat kansainväliset pelit kehittävät suomalaisia pelaajia ja antavat heille näyttöpaikkoja nousta suurempiin liigoihin, lopulta voittaja on suomalainen lentopallo ja sitä kautta myös Lentopallokerho seurana.

– Mitä enemmän meillä on kovatasoisia naisia ulkomailla, jollain aikavälillä maajoukkue alkaa menestyä. Tänä kesänä se on jo tapahtunutkin. Mitä paremmin menestytään, sitä enemmän ollaan esillä. Se tarkoittaa, että lajin kiinnostavuus myös sponsoreiden näkökulmasta kasvaa. Siinä vaiheessa se tulee myös meidän seuramme eduksi, Kalliomäki laskee.

Erittäin kovia vastustajia

Kalliomäki pitää kaksi kovaa venäläisjoukkuetta ja turkkilaisen huippuseuran Hämeenlinnaan tuonutta lohkoarvontaa onnistuneena. Päävalmentaja Matteo Pentassuglian mielestä arpaonni oli erittäin kova. Hän näkee, että Mestarien liigassa jokainen ottelu on pelaajille lähtökohtaisesti tärkeä oppitunti.

– Ymmärrämme, että voi olla vaikeaa tai oikeastaan mahdotonta voittaa otteluita. Pelaamme todella kovia vastaan, esimerkiksi Turkin joukkueella on maailman parhaaksi valittu pelaaja (Serbian Tijana Bošković). Meillä ei ole menestystavoitteita. Haluamme parantaa pelimme tasoa ja saada pelaajia kokeneemmiksi, Pentassuglia sanoo.

Italialaisvalmentajan mielestä maailman huippupelaajien näkeminen lähietäisyydeltä on hienoa, ei pelkästään yleisön, vaan myös pelaajien kannalta.

– He näkevät, miten maailman huiput valmistautuvat ja toimivat kentällä. Meidän ei pidä suoraan kopioida heitä, mutta jokainen pelaaja voi saada siitä jotain omaan peliinsä.

Suvi Kokkonen kuuluu Hämeenlinnan nuoriin lupauksiin.Tomi Hänninen

Hämeenlinnan Lentopallokerhosta lähti mestaruuskevään jälkeen suomalaispelaajia maailmalle. Esimerkiksi Daniela Öhman ja Salla Karhu suuntasivat Ranskaan. Maailmalle mielii myös naisten maajoukkueen nuori lupaus, kovakätinen 18-vuotias Suvi Kokkonen.

– Tavoitteena on lähteä pian ulkomaille. Toivon, että näiden pelien kautta voin näyttää taitoni maailmalle. Jos siellä vaikka joku kiinnostuisi, Kokkonen sanoo.

– On ihan sairaan siistiä päästä pelaamaan tuollaisia maailman kovimpia joukkueita vastaan. Vastassa on suurimpia idoleitani. Kyllähän se on kivaa.

Hämeenlinnan Lentopallokerho pelaa ensimmäisen Mestarien liigan ottelunsa vieraskentällä Zenit Kazania vastaan 20.11. Ensimmäinen kotiottelu on joulukuun 19. päivä turkkilaista Eczacibasi Istanbulia vastaan.

Lue lisää:

Naisten lentopalloliiga tyhjeni lähes tyystin maajoukkuepelaajista

Ennätykselliset yhdeksän suomalaisjoukkuetta lentopallon eurocupeihin

Hämeenlinna nappasi toisenkin Heikkiniemen riveihinsä

Naisten lentopallomestari hankki passarin Ranskan ykkösseurasta

Naisten lentopallomestari uudisti ilmeensä – joukkue kantaa nyt kaupungin nimeä

Ojansivu pelasi pitkästä aikaa koko ottelun – heti tehokkaana voitossa

Marraskuu 18, 2018 - 20:52

Olli-Pekka Ojansivu pelasi sunnuntaina koko ottelun ensimmäisen kerran sitten syyskuun lopun ja johti Savo Volleyn Varkaudessa 3-1-kotivoittoon Kokkolan Tiikereistä lentopallon Mestaruusliigassa.

Viidennen peräkkäisen voittonsa ottanut Savo Volley hävisi avauserän, kun Tiikerit hyökkäsi tehokkaasti ja Edvarts Buivids teki 10 pistettä. Sen jälkeen hänen tehonsa hiipuivat vähitellen ja latvialaisen loppusaldoksi tuli 22 pistettä.

- Ei saatu avauserässä torjuntaa kuntoon eikä puolustustakaan. Sitten kaikki koheni ja voitto tuli, Ojansivu sanoi.

Ojansivun tehot kohenivat ottelun edetessä ja hän päätyi 29 pisteeseen. Toinen kokenut maajoukkuepelaaja Antti Siltala tuki 18 pisteellä.

- Kun edellisestä täydestä pelistä oli puolitoista kuukautta, niin tuntuihan tämä neljän erän peli jo jaloissa. Mutta mitään kipuja ei ollut, se on positiivista, Ojansivu jatkoi.

Sivula jatkoi tehovirettään

Lauantaina kovin tehoin tutulla hakkurin paikalla pelannut Urpo Sivula oli sunnuntaina Vantaalla Ducksia vastaan jälleen pelivireessä. Hän teki 21 pistettä, kun Vammalan Lentopallo kaatoi Ducksin 3-0. VaLePan passari Mikko Esko oli tietenkin mielissään Sivulan panoksesta.

- Edelliset kaksi kautta voitettiin Suomessa kaikki mahdollinen Upin pelatessa hakkurina. Hän on erityylinen kuin alkukauden hakkurina pelannut Arvis Greene. Upin kanssa pystyy pelaamaan nopeampaa tempoa ja hän on myös muilla osa-alueilla Greeneä parempi, Esko sanoi.

Eristä kaksi meni jatkopalloille eli Ducks oli lähellä. Thiago Maciel oli 20 pisteellä sen tehokkain.

- Ducks johti avauserää 24-22 ja kolmatta 19-14, mutta joukkueemme on kokenut ja luottaa itseensä, Esko tiivisti.

Hurrikaani voitti Rovaniemellä Perungan Pojat ei pystynyt kolmannen erän alkua lukuun ottamatta haastamaan Hurrikaani-Loimaata voittotaisteluun, vaan hävisi 0-3 selvin eränumeroin. Jälleen kerran PerPon kokoonpano vaihtui paljon kesken ottelun, valmentaja Henri Tuomi on jo tuskaillut tilannetta.

Lauantaina vaihtoon pommitettu Peetu Mäkinen, liigan pistepörssin kärki, tuli nyt mukaan toisessa erässä ja ehti 10 pisteellä nousta PerPon tehokkaimmaksi. Hurrikaanin vahva syöttö- ja hyökkäyspeli oli kuitenkin liikaa. Vieraat voittivat ässätilaston 11-4 ja hyökkäysprosenteissa Jussi Heinon joukkue oli parempi lukemin 54-38. Antti Ropponen teki 19 ja Tomi Rumpunen 12 pistettä.

- Ässätilasto ei kerro koko totuutta syötöstämme. Muutaman saimme, kun PerPolle tuli arviointivirheitä. Kokonaisuuteen voi olla tyytyväinen, hyökkäys toimi vähillä virheillä, Heino sanoi.

Lue lisää:

Savo Volley jatkaa marssiaan kohti huippua, nilkkavamma pitää Ojansivun yhä sivussa

Savo Volley sai Ropposen tehot kuriin, Hurrikaani kaatui kärkipelissä

Marraskuu 17, 2018 - 21:26

Savo Volley vankisti lauantaina asemaansa lentopallon miesten Mestaruusliigan kärjessä kaadettuaan Siilinjärvellä sarjakakkosen Hurrikaani-Loimaan 3-2. Savo teki omilla suorituksillaan 66 pistettä, kun Hurrikaanin vastaava luku oli 83. Vierasjoukkueesta löytyikin ottelun kolme tehokkainta pelaajaa, kun Antti Ropponen teki 23, Tomi Rumpunen 18 ja Matti Oivanen 15 pistettä. Antti Siltala oli 14 pisteellä kotijoukkueen tehokkain. Valmentaja Jukka Tuovinen näki pelin kaksijakoisena.

- Yksi ratkaisu oli, kun kolmannesta erästä alkaen saimme Ropposta paremmin kuriin. Puolustuspeliimme en ole täysin tyytyväinen, Tuovinen sanoi.

Hakkuri Olli-Pekka Ojansivu on Tuovisen arvion mukaan viikon kuluttua avauskokoonpanon vaatimassa kunnossa, nyt hän pelasi yksittäisiä vaihtoja. VaLePa otti kotivoiton Vammalan Lentopallo kaatoi Akaa-Volleyn 3-0 ja nousi toiseksi. Tappio oli vieraille jo kahdeksas peräkkäin. Hakkurina nyt pelannut Urpo Sivula oli loistavassa vireessä tehtyään 23 pistettä, ja hän teki lähes puolet joukkueensa hyökkäyspisteistä. Olli Kunnari tuki 10 pisteellä.

- Upi (Sivula) hoiti vaikeatkin pallot hyvin. Meiltä oli koko joukkueelta ehjä esitys. Kohtasimme Akaan jo kolmannen kerran tällä kaudella, ei tullut enää yllätyksiä, Kunnari sanoi.

Joni Mikkonen teki vieraille 14 pistettä, tehokkaasti hyökännyt Sauli Sinkkonen ja Teemu Kuusela kummatkin yhdeksän. VaLePa teki ottelussa vain viisi hyökkäysvirhettä, Akaa-Volley 15. Helenius ei auttanut Loimua voittoon Raision Loimu hankki perjantaina vahvistuksekseen Leka Volleyssa viime kaudella pelanneen ja EM-kisoissakin viime vuonna Suomea edustaneen yleispelaaja Jan Heleniuksen, mutta Kokkolan Tiikerit kaatoi kotikentällään Loimun 3-1.

Helenius kävi kentällä vain syöttämässä kerran. Loimun yleispelaajana pelasivat 10 pistettä tehnyt Viktor Lindberg ja seitsemän pisteen Ossi Rumpunen. Heleniuksen kanssa samassa joukkueessa viime kaudella pelannut hakkuri Samuli Kaislasalo oli 14 pisteellä vieraiden tehokkain.

- Tiikerit sai hurmion päälle meidän kannalta väärillä hetkillä, kaksi päivää Loimun mukana ollut Helenius analysoi lyhyesti.

Helenius pelaa Loimussa jouluun asti, jos Ranskan kakkosliigan Nancystä ei tule vireillä olevaa sopimustarjousta. Tiikereillä oli tutut tehomiehet. Edvarts Buivids teki 20 pistettä, Jiri Hänninen ja Aleksandrs Kudrjashovs 10 pistettä. Tiikerit nousi kaksi sijaa ohittaen PerPon ja Loimun taulukossa.

Etta kaatoi PerPon

Joonas Jokela teki 14 ja Antti Ronkainen 13 pistettä, kun Etta kaatoi kotisalissaan Oulussa rovaniemeläisen Perungan Pojat 3-0.

- Alku oli vaikea, olimme avauserää tappiolla 2-8, mutta sitten ei enää ollutkaan vaikeaa. Saimme syötöllä murrettua PerPon vastaanoton täysin ja Peetu Mäkisen pelihuumorin kadoksiin, sanoi Ettan valmentaja Olli Kuoksa.

PerPoa edellisissä otteluissa kantanut Mäkinen teki vain neljä pistettä. Vieraiden tehokkain olikin Janne Marttila 12 pisteellä.