Ylen lentopallo

Julkaise syötteitä
Yle Urheilu | Tuoreimmat uutiset
Syötteen kokonainen osoite. 8 tuntia 34 min sitten

Vapautunut Suomi pelaa viimeisen alkulohko-ottelunsa Bulgariassa ilman paineita – ”Toivottavasti lähdemme pelaamaan ratkiriemukasta lentopalloa”

11 tuntia 16 min sitten

Suomen miesten lentopallomaajoukkue sai hengähtää syvään sunnuntaina, kun Bulgaria kukisti Kuuban, ja Suomen pääsy 16 parhaan joukkoon MM-kisoissa varmistui.

Hakkuri Urpo Sivulan mukaan hurraahuutoja ei kuitenkaan kajauteltu jatkoonpääsyn johdosta.

– Tämä oli meidän tavoitteemme ja mikä sen parempaa, että se täyttyi, Sivula toteaa.

Ennen laukkujen pakkaamista seuraavaa kohdetta varten Suomen on vielä kerättävä itsensä tiistaina pelattavaan alkulohko-otteluun Irania vastaan. Sitten edessä on muutama peleistä vapaa päivä ja matkustaminen Italiaan.

Iran-otteluun Suomi lähtee Sivulan mukaan ehkä hieman kokeilevampana kuin aikaisemmin.

– Toivottavasti lähdemme pelaamaan ratkiriemukasta lentopalloa, Sivula sanoo.

Suomen lentopallomaajoukkue tervehti faneja sunnuntaina voitetun Puerto Rico -ottelun jälkeen.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Keskipelaaja Sauli Sinkkonen korostaa, että Iran-peliin lähdetään samalla tavalla kuin kaikkiin muihinkin otteluihin.

– Saman lailla henki päällä taistellaan jokaisesta pallosta ja pidämme meidän vahvuutemme syötön ja vastaanoton kunnossa.

Suomen parhaaksi pistemieheksi turnauksessa noussut yleispelaaja Elviss Krastins ei hehkuta omia onnistumisiaan, vaan on enemmän tyytyväinen joukkueensa suoriutumiseen.

– Olen tyytyväinen, että pärjäsimme joukkueena ja henkiseen ilmeeseemme. Kaikki taistelimme, Krastins kertoo.

Henkilökohtaisella tasolla Krastinsilla on kuitenkin jano kehittyä paremmaksi pelaajaksi ja saada suurempaa roolia joukkueessa.

– Haluan parantaa kaikkia osa-alueita ja tehdä töitä joka päivä, että olen parempi pelaaja. Mitä enemmän vastuuta joukkueessa, sen parempi, Krastins toteaa.

"Italia on jokaisen lentopalloilijan unelmapaikka"

Kolmikko on innoissaan Iran-ottelun jälkeen siintävästä maisemanvaihdoksesta ja erityisesti tulevasta kohteesta Italiasta.

– Todella hyvä tilanne tehdä maiseman vaihdos ja päästä Italiaan. Se on lentopallon taivas, Sivula hehkuttaa.

– Italia on jokaisen lentopalloilijan unelmapaikka. Jokainen puhuu, että se on lentopallon kehto, Sinkkonen komppaa.

Krastins on innoissaan tulevista, ainutlaatuisista kokemuksista.

– Siellä on sellaisia tilaisuuksia, ettei tule kauhean monesti elämässä vastaan.

Toisissa MM-kisoissaan mukana oleva Sivula haluaa nauttia tulevista peleistä ja kokee niiden olevan hieno kokemus koko joukkueelle.

– Nuoremmille jätkille tämä on hieno näyttöpaikka. Minulle toiset MM-kisat on hieno kokemus. Tästä eteenpäin kaikki on pelkkää bonusta.

Lue myös:

Hannu Lammikon maanantai: Iran-pelissä edelleen iso panos – jatkossa vastaan tulee ainakin Italia, jolla on "ikuinen" voittoputki Suomesta

Pääsy 16 parhaan joukkoon maailmassa sai Sammelvuon maireaksi – "Tämä on iso juttu, mutta turnaus jatkuu"

Suomi MM-kisoissa 16 parhaan joukkoon! Bulgaria ei antanut armoa Kuuballe

Jatkopaikkaa metsästävät lentismiehet kukistivat vastustajan ja väsymyksen – "Kyllä olemme taas aika isoa juttua tekemässä"

Hannu Lammikon maanantai: Iran-pelissä edelleen iso panos – jatkossa vastaan tulee ainakin Italia, jolla on "ikuinen" voittoputki Suomesta

Syyskuu 17, 2018 - 13:08
Kisojen kulisseissa

Hannu Lammikko, eli Yle Urheilun toimittaja, selostaja ja monitoimimies Mikko Hannula kertoo päivittäisessä MM-kisakolumnissaan lentopallon MM-kisojen kuumimmista puheenaiheista.

VARNA. On se hämmästyttävää. Miten voi sama maa rypeä lyhyessä ajassa EM-karsinnoissa kaksi kertaa Romanialle ja pian tämän jälkeen edetä toiselle kierrokselle MM-lopputurnauksessa? Ainakin minä epäilin, osin julkisestikin ja olin pahasti väärässä.

Tämän jälkeen MM-kisoissa on vain voitettavaa. Maailmanrankingissa Kiina ei sittenkään uhkaa Suomea, mutta hurjan vireen Hollanti ja Slovenia saattavat nousta ohi. SIlti paikka planeetan TOP20:ssä on mahdollinen MM-kisojen jatkolohkoon pääsyllä tulevaisuudessakin. Rankingsysteemi on muuttumassa, mutta niin oudoksi Kansainvälisen lentopalloliiton päättäjät eivät uuttakaan järjestelmää saa, etteikö pääsy 16 joukkoon auttaisi asiassa.

Neljä vuotta sitten Suomi löi alkulohkossa Kuuban, Etelä-Korean, Tunisian ja jatkopeleissä Bulgarian. Tappiot tulivat Brasilialle ja Saksalle sekä toisella kierroksella Kanadalle, Venäjälle ja Kiinalle. Tuloksena jaettu yhdeksäs sija Serbian kanssa 24 maan joukossa. Nyt systeemi on hieman erilainen, mutta jälleen tarjotaan vielä parempaakin kuin 16. tila lopputaulukossa.

AOP Iran-ottelussa panosta piisaa

Suomi on neljäs alkulohkossaan, eikä sijoitus muutu, vaikka päätöspeli Irania vastaan päättyisi miten tahansa. Kolmen voiton Puola, Iran ja Bulgaria ovat jo yhdeksässä sarjapisteessä. Suomi taasen kahdessa voitossa ja viidessä pinnassa.

Suomen mahdollisuuksia Irania vastaan tiistaina klo 17 parantaa maanantain lepopäivä. Iran taasen vääntää tänä iltana myöhään huippupelissä Puolaa vastaan, mahdollisesti jopa pitkällä kaavalla, lohkovoitosta.

Alkulohkon saldo viedään mukana jatkolohkoon. Voitto Iranista nostaisi Suomea jo lähemmäksi kärkitusinaa. Sillä olisi taas heijastusvaikutuksia rankingiin ja tällä puolestaan tuleviin arvokisoihin selviytymiseen.

Tulevan viikonlopun jatkopeissä on panosta samaan malliin. Yksikin päänahka kolmesta pelistä olisi kova juttu. Samoin erävoitot, varsinkin, jos niitä tulisi jopa kaksi mahdollisissa tappiopeleissä. Kaikki vaikuttaa kisoissa lopulliseen sijoitukseen, ainakin toiselle kierrokselle jäävien maiden osalta.

Kuitenkin, nyt varmistunut paikka 16 kärjessä täyttää Suomen lentopallomaajoukkueeseen kohdistuneet odotukset mainiosti. Tämän jälkeen on vain voitettavaa, ei enää niinkään menetettävää.

Kahdeksan MM-jatkosta karsiutujan joukkoon on jäämässä tai jää sekä Suomen (listan 18:s) ylä- että alapuolella maailmanrankingissa olevia maita: 13. Japani, 14. Egypti, 16. Kuuba, 20. Kiina, 24. Tunisia, 29. Puerto Rico, 30. Kamerun, 38. Dominikaaninen Tasavalta.

Suomen takaa jatkoon nousevat Slovenia (23.) ja Hollanti (25.). Maailman kärkeen kuuluvista puolustava MM-pronssimitalisti Saksa (10.) ei edes selvinnyt lopputurnaukseen tällä kertaa.

Italia on hävinnyt Suomelle edellisen kerran 40 vuotta sitten.AOP Italia on varma vastustaja, muut auki

Milanossa Suomi (D-lohkon nelonen) kohtaa kolme kovaa lentopallomaata. C-lohkon kolmonen on kaiken todennäköisyyden mukaan Venäjä tai Serbia. Niillä on keskenäinen peli tiistai-iltana. Rohkeasti veikaten Suomea vastaan asettuu tuon pelin hävinnyt osapuoli.

B-lohkossa Hollanti tekee ihmeitä. Se on kaatanut peräkkäisinä iltoina niin Brasilian kuin Ranskankin. Kanada johtaa silti. Sillä on kolmesta pelistä voitot, mutta edessään vielä väännöt juuri Brasiliaa ja Ranskaa vastaan. On vaikeaa ennustaa, mikä maa on kakkonen ja Suomen tuleva pelipari. Kiehtova vastustaja B-lohkosta kuitenkin saadaan.

A-lohkon Italia jatkaa joka tapauksessa Milanossa. Se saattaa myös voittaa lohkon ja pitää kaavionkin ehjänä ilman kuvioiden sotkemista. Italiallehan on jatkoon valittu etukäteen korvamerkitty jatkokaupunki. Slovenia voi taulukossa ohittaa Italian, mutta Italia pelaa kuitenkin viikonloppuna Milanossa.

Italian Suomi voitti miesten lentopallossa viimeksi vuonna 1978. Se on siis mahdoton vuori Suomelle valloitettavaksi. Vai onko?

Mikään puu ei kasva taivaaseen. Kaikki putket katkeavat joskus. Milloin päättyy Italian "ikuinen" voittokulku Suomea vastaan?

Nyt illalla on mahdollisuus tutustua tarkemmin Suomen tiistaisen alkulohkon päätöspelin vastustajaan Iraniin.

D-lohkon ottelu Iranin ja hallitsevan mestarin Puolan välillä välitetään suorana tänään Yle Areenassa klo 20.20.

Lue myös:

Suomi MM-kisoissa 16 parhaan joukkoon! Bulgaria ei antanut armoa Kuuballe

Pääsy 16 parhaan joukkoon maailmassa sai Sammelvuon maireaksi – "Tämä on iso juttu, mutta turnaus jatkuu"

Lentismiesten junioreihin kuuluva Suihkonen loisti tiukassa paikassa– "Kun ei mieti, mitä tekee ja antaa mennä vaan, niin kyllä siitä yleensä tulosta tulee"

Nuoret miehet nousivat ratkaisijoiksi – lentismiehet veivät viiden erän trillerin

Tiikeri, leijasyöttö, vastaanotto – miten sinulla on lentopallon perusjutut hallussasi?

Syyskuu 17, 2018 - 11:59
Torjunta on lentopallopelissä ryöstö

Lentopallossa torjunnalla voidaan kääntää eriä ja otteluita. Onnistuneella torjunnalla pystytään sulkemaan vastustajan terävin hyökkäys, mutta muun muassa Suomen maajoukkue käyttää torjuntaa myös pelin ohjaamiseen.

Vastaanotto on lentopallon tärkeimpiä kosketuksia

Vastaanotto on puolustavan joukkueen ensimmäinen kosketus palloon, ja se ratkaiseen paljon tulevassa hyökkäyksessä. Vastaanottajalta vaaditaan paljon, sillä pallo saattaa tulla kohti peräti 130 kilometrin tuntivauhdilla eli 37 metrin sekuntivauhdilla ja aikaa reagointiin on vain sekunnin kymmenyksiä.

Syöttö on joukkueen ensimmäinen hyökkäys

Syötöllä pyritään rikkomaan vastustajan vastaanotto ja samalla hyökkäys. Marginaalit ovat erittäin pienet ja ero ässän ja syöttövirheen välillä voi olla hiuksenhieno. Yleisimmät syöttötavat ovat hyppysyöttö ja odottamattomasti käyttäytyvä leijasyöttö, jolla pelaaja voi onnistuessaan saada vastustajan näyttämään hölmöltä.

Tiikeri on harvinainen, mutta sitäkin näyttävämpi suoritus

Tiikeri eli syöksypuolustus saa yleensä lentopallokatsojat lämpimiksi. Tiikeri tehdään kuitenkin aina vain hätäpuolustuksena ja sillä pyritään saamaan joukkue pois ahdingosta. Syöksyminen on varsin fyysinen suoritus ja se vaatii tekijältään muun muassa erittäin hyvää pelinlukutaitoa.

Pelifilosofiassa ei tule koskaan valmiiksi

Lentopallopeliä ei voiteta pelkällä fiiliksellä, vaan jokaisella suorituksella pitäisi olla tarkoitus. Katsojan silmään pelaajien puolustusfilosofia saattaa näyttää pelkältä reagoinnilta vastustajien hyökkäyksiin, mutta puolustustilanne saattaa ratkera jo ennen ensimmäistä hyökkäyskosketusta.

Mikko Oivanen siirtyy Qatariin – "Myös Turkista tuli pari ihan hyvää tarjousta"

Syyskuu 17, 2018 - 11:44

Lentopalloilija Mikko Oivasen ura jatkuu edelleen ulkomailla. Huippukauden Olympiacosissa pelannut hakkuri jättää Kreikan ja siirtyy Qatarin liigaan Police Sports Unionin riveihin.

– Olisin mielelläni jatkanut Kreikassa. Kauden jälkeen seurakin ilmoitti kiinnostuksensa, mutta valmentaja halusi lopulta sinne Gavin Schmittin. Ymmärrän ratkaisun – onhan kanadalainen kova ukko. Myös Turkista tuli pari ihan hyvää tarjousta, Oivanen kertoi Lentopalloliiton tiedotteessa.

Qatarin liiga ei ole Mikko Oivaselle ihan uusi tuttavuus, sillä hän piipahti yhdessä kaksosveljensä Matinkanssa maassa syksyllä 2012 järjestetyssä seurajoukkueiden MM-turnauksessa. Oivaset pelasivat tuolloin eri qatarilaisjoukkueissa lainapestillä Hurrikaanista. Qatarin liigassa on yhden ulkomaalaisen kiintiö.

– Sarja ei liene ihan niin kova, mihin olen tottunut. Joukkue on valmentajan mukaan hyvä, parempi kuin vuosiin. Pahin kilpailija Al-Rayyan voitti viime kaudella Qatarissa kaiken mahdollisen. Liigan pelisysteemi on melko mielenkiintoinen. Kaikki joukkueet pelaavat kaikki pelinsä samassa hallissa, Oivanen tietää.

Qatar on jo kahdeksas maa, jossa Oivanen pelaa ammatikseen. Ennen Qataria ja Kreikkaa Huittisten mies on takonut palloa Turkissa, Puolassa, Ranskassa, Kiinassa ja Iranissa. Kotimaan Mestaruusliigassa Mikko Oivanen on edustanut Raision Loimua, rovaniemeläistä Santasportia, Vammalan Lentopalloa sekä Hurrikaani-Loimaata.

– Maanahan tämä on ihan mukava asustella. Kaupassa on laadukasta tavaraa ja kämppäkin on varmasti parhaimpia, joissa olen ulkomailla ollut. Sää kauden lopussa on vähän liian kuuma, mutta talvi täällä on hienoa aikaa.

Maaotteluita 32-vuotiaalle Oivaselle on kertynyt kaikkiaan 214. Arvokisoissa Kiikoisten Kirman kasvatti on edustanut Suomen vuoden 2014 MM-kisoissa Puolassa sekä viidesti EM-kisoissa, viimeksi syksyllä 2015 Italiassa.

Lue myös:

Pääsy 16 parhaan joukkoon maailmassa sai Sammelvuon maireaksi – "Tämä on iso juttu, mutta turnaus jatkuu"

Pääsy 16 parhaan joukkoon maailmassa sai Sammelvuon maireaksi – "Tämä on iso juttu, mutta turnaus jatkuu"

Syyskuu 17, 2018 - 06:20

Suomen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo oli sunnuntai-iltana seuraamassa Kuuban ja Bulgarian välistä ottelua, jossa ratkesi Suomen jatkoon pääsy MM-kisoissa. Bulgarian Nikolai Penchevin päätettyä Kuuban pyristelyt kolmannessa erässä, Sammelvuokin tuuletti tyytyväisenä.

Suomen eteneminen 16 parhaan joukkoon maailmassa jo toisen kerran peräkkäin oli selkeästi päävalmentajalle suuri asia. Olihan Suomen joukkueen pelit sujuneet heikosti juuri ennen MM-kisoja ja joukkueen tavoitetta jatkopaikasta pidettiin yleisesti äärimmäisen kovana.

– Aika kova juttu. Huh huh! yleensä haastatteluissa tyynenä oleva Sammelvuo totesi Yle Urheilun haastattelussa, ja myhäili leveästi hymyillen enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin turnauksessa.

– Olimme asettaneet joukkueen kanssa tavoitteen mennä jatkoon alkulohkosta heti EM-karsintojen jälkeen. Nyt jatkopaikka on selvä ja on hämmentynyt olo, koska emme ole mitään muuta ajatelleet kuin keskittyneet elämään päivä kerrallaan. Tämä iso juttu, mutta turnaus jatkuu.

Mitään ei saada ilmaiseksi

Sammelvuon olikin vaikea puhua siitä, miten iso asia suomalaiselle lentopallolle jatkopaikka oli, vaikka piti sitä luonnollisesti äärettömän kovana saavutuksena. Hän halusi mieluummin keskittyä vain välipäivän ohjelmaan ja seuraavaan otteluun Irania vastaan.

Maanantainen välipäivä tulee joukkueelle tarpeen, sillä Suomi pelasi viikonlopun aikana kolme tiukkaa peliä. Näistä saldona oli yksi tappio ja kaksi voittoa. Etenkin sunnuntain Puerto Rico -ottelu oli rankka, sillä se venyi viiteen erään, vaikka Suomi vei kaksi ensimmäistä erää.

– Mitään ei ikinä pidäkään tulla ilmaiseksi, mutta kyllähän se kolmas erä oli meillä käsissä. Me annoimme sen erän kaverille. Mutta uskon, että 3–2-voitto kasvattaa joukkuetta enemmän kuin 3–0.

Tiimi kasvaa päivittäin

Sammelvuo on jakanut turnauksen neljässä ottelussa vastuuta niin joukkueen konkareille kuin arvokisojen ensikertalaisillekin. Valmennusjohto onkin saanut ilokseen huomata, miten nuoret pelaajat ovat täyttäneet paikkansa ja ottaneet kentällä isoa roolia.

– Nuoria tai iäkkäitä, meille tärkeintä on tiimi, joka kasvaa päivittäin. Luotamme toisiimme, autamme toisiamme ja myös potkimme toisiamme aina tarvittaessa. Tietysti nuoremmilla on hirveä hinku pelata ja kehittyä. On mahtavaa, että saavat sitten palkintoa kentällä, Sammelvuo sanoi ja kertoi näytönhalua joukkueessa riittävän.

– Kun bussi lähti hotellilta (Puerto Rico -peliin), siellä oli sellainen mahtava hiljaisuus. Kaikki keskittyivät ja latautuivat. Se näkyi myös pelissä hienosti.

Kukaan ei saa erityisvapauksia

Mutta vaikka joukkueella on nyt paljon itseluottamusta ja hyvänolontunnetta siitä, että se on jo nyt saavuttanut isoja juttuja, Sammelvuo haluaa pelaajien keskittyvän jokaiseen hetkeen kerrallaan ja viemään turnausta eteenpäin.

Maanantain välipäivänäkään kukaan ei saa erityisvapauksia.

– Meillä on maanantaina fyysinen harjoitus. Kaikki pelaajat harjoittelevat punttisalilla. He, jotka ovat pelanneet Puerto Rico -pelissä, tekevät harjoituksen myöhemmin. He, jotka eivät ole pelanneet, tekevät sen aikaisemmin. Sitten katsotaan illalla videoita Iranista, Sammelvuo kertoi.

Lue myös:

Suomi MM-kisoissa 16 parhaan joukkoon! Bulgaria ei antanut armoa Kuuballe

Nuoret miehet nousivat ratkaisijoiksi – lentismiehet veivät viiden erän trillerin

Lentismiehillä edessään huippukova MM-savotta, Sammelvuo haluaa nähdä joukkueeltaan energisyyttä, taitoa ja erilaisia hyökkäystapoja – "Ei pelkästään voimahyökkäystä"

Nihkeät EM-karsintaottelut opettivat lentopallomiehille, ettei mikään ole itsestään selvää – MM-kisoissa edessä kivikova tavoite

Jatkopaikkaa metsästävät lentismiehet kukistivat vastustajan ja väsymyksen – "Kyllä olemme taas aika isoa juttua tekemässä"

Syyskuu 16, 2018 - 21:37

Suomen lentopallomaajoukkueesta löytyi Puerto Rico -ottelusta useitakin onnistujia, siinä missä vastustajan peli lepäsi vain yhden miehen, hakkuri Maurice Torresin harteilla.

Suomen passari Eemi Tervaportti pyöritti peliä taidokkaasti ja niin Elviss Krastins kuin Sauli Sinkkonenkin kiittivät huippupasseista verkolla. Yleispelaaja Krastins oli Suomen tehomies 18 pisteellä ja keskipelaaja Sinkkonenkin täräytti 13 pistettä.

– Mikäs siinä on keskihyökkäyksiä päättäessä, kun tehdään joukkueena iso työ; nostetaan isoja syöttöjä ylös, joista Eemi pääsee pyörittämään hienosti. Se tulee koko joukkueen duunista, ja minä pääsin tänään nauttimaan hienoista passeista ja vapaasti vetelemään, Sinkkonen kehaisi Yle Urheilun haastattelussa.

"Otetaanko erä?"

Suomi hallitsi ottelussa kahta ensimmäistä erää, mutta pehmeni sen jälkeen. Viidennessä erässä Suomi oli jälleen ajurin paikalla ja vei ottelun 3–2.

– Kyllähän meidän olisi se kolmas erä pitänyt ottaa. Sen jälkeen tuli selvä henkinen lasku, mutta jaksoimme taistella ja nostaa sen hengen takaisin, Krastins totesi ja myönsi, että kolmannen ottelunsa putkeen pelannut joukkue oli selkeästi myös väsynyt.

Ottelu oli melkoinen painekattila, sillä molemmilla joukkueilla oli siinä kovat panokset ja halu päästä alkulohkosta jatkoon. Vaikka Suomen joukkue menettikin kaksi erää putkeen, luotti päävalmentaja Tuomas Sammelvuo joukkoihinsa. Hän esittikin viidenteen erään mentäessä pelaajilleen hyvin yksinkertaisen kysymyksen:

– Hän kysyi, että otetaanko erä. Me vastasimme, että otetaan. Ja niin me tehtiin, Sinkkonen sanoi.

"Muistan tämän aika pitkään"

Sekä Sinkkosen että Krastinsin mukaan Suomen joukkue sai vaikeissa tilanteissa lisäenergiaa suomalaisfaneilta, jotka jälleen kerran jaksoivat kannustaa Varnan hallissa alusta loppuun asti.

– Aina tarvittaessa saimme faneista kaivettua sen pienen ekstran, mitä tarvitsimme, Sinkkonen sanoi.

– Saimme heistä hengen päälle. Itsellänikään ei ole näitä tällaisia kokemuksia niin useasti tullut, joten muistan tämän aika pitkään, Krastins vakuutti.

Kumpikin uskoo, että jos Suomi saa jälleen hurmoksen päälle viimeiseen alkulohkon otteluun Irania vastaan, voi tämä tuore Aasian mestarikin kaatua. Etenkin kun maanantaina on Suomella vihdoin kauan kaivattu välipäivä.

Pääsy jatkopeleihin ja 16 parhaan joukkoon olisi jälleen yksi askel suuri Suomen lentopallolle ja maajoukkueelle.

– Kyllä olemme taas aika isoa juttua tekemässä. Ihan kylmät väreet tulee, kun alkaa miettiä asiaa, Sinkkonen myönsi.

Lue myös:

Nuoret miehet nousivat ratkaisijoiksi – lentismiehet veivät viiden erän trillerin

Lentismiesten junioreihin kuuluva Suihkonen loisti tiukassa paikassa– "Kun ei mieti, mitä tekee ja antaa mennä vaan, niin kyllä siitä yleensä tulosta tulee"

Suomi MM-kisoissa 16 parhaan joukkoon! Bulgaria ei antanut armoa Kuuballe

Lentismiesten junioreihin kuuluva Suihkonen loisti tiukassa paikassa– "Kun ei mieti, mitä tekee ja antaa mennä vaan, niin kyllä siitä yleensä tulosta tulee"

Syyskuu 16, 2018 - 20:45

Suomen lentopallojoukkueesta löytyi Puerto Rico -pelissä uusia ratkaisijoita, kun heitä oikein kaivattiin. Vaaralliseksi tiedetty vastustaja venytti ottelun viiteen erään, mutta päävalmentaja Tuomas Sammelvuo kaivoi vaihtopenkiltä kentälle oikeat pelaajat oikeaan aikaan.

Yksi näistä ratkaisijoista oli vasta 19-vuotias yleispelaaja Niko Suihkonen, joka debytoi miesten maajoukkueessa ensimmäisen kerran vasta reilu kuukausi sitten. Kesällä pelatuissa alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Suihkonen oli kuitenkin Suomen paras pistemies.

VaLePassa pelaava Suihkonen pääsi kentälle neljänteen erään ja otti heti joukkueen reppuselkäänsä. Ratkaisevassa viidennessä erässä Suihkonen viihtyi ratkaisupaikoissa ja takoikin ottelussa yhteensä yhdeksän pistettä.

"Ei voi olla kuin innoissaan"

Nuorukainen ei paljoa hätkähtänyt hienoa peliään, vaan osoitti sen, että hänen henkinen kanttinsa on timanttia vaikka kuinka tiukassa paikassa.

– Kun ei mieti, mitä tekee ja antaa mennä vaan, niin kyllä siitä yleensä tulosta tulee, hän naurahti Yle Urheilun haastattelussa.

– Onhan tämä tietenkin hienoa päästä kentälle ja tehdä pisteitä, vielä tällaisen yleisön edessä! Ei tässä voi kuin olla innoissaan.

Sunnuntaipäivän ottelussa Puerto Ricoa vastaan Suomi oli jo menossa 3–0-voittoon, mutta Puerto Rico nousi taistelemaan hakkuri Maurice Torresin johdolla.

Irania vastaan samalla sykkeellä

Suihkonen myönsi, että kahden erän häviäminen putkeen ei antanut viidenteen erään kauhean hyviä eväitä. Siihen nähden Suomen 15–10-voitto erässä oli hyvä saavutus.

– Pelasimme aggressiivisesti, niin tällainen tulos siitä tuli. Viimeisessä alkulohkon ottelussaan Suomi kohtaa Iranin. Tuore Aasian mestari on aivan eri luokan vastustaja kuin Puerto Rico, mutta Suihkonen ei tästäkään kanna huolta.

– Kun samalla lailla jatketaan, niin toivottavasti tulee samanlainen tulos, hän vakuutti.

Lue myös:

Nuoret miehet nousivat ratkaisijoiksi – lentismiehet veivät viiden erän trillerin

Jatkopaikkaa metsästävät lentismiehet kukistivat vastustajan ja väsymyksen – "Kyllä olemme taas aika isoa juttua tekemässä"

Suomalaistulokkaat maailmantähtien keskellä lentopallon MM-kisoissa: "Tuli kylmät väreet kentälle astellessa"

Suomi MM-kisoissa 16 parhaan joukkoon! Bulgaria ei antanut armoa Kuuballe

Jokaista palloa tunteella elävä Sammelvuo ei ehdi fiilistellä huikeaa MM-tunnelmaa – "Sitä vain yrittää hengitellä rauhassa, kasata itseään ja omia ajatuksiaan, että pysyy pelissä sisällä"

Syyskuu 16, 2018 - 15:06

Suomen lentopallojoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo oli tyytyväinen joukkueensa taisteluun ja ilmeeseen lauantaisessa Puola-ottelussa, vaikka Suomi hävisikin ottelun 1–3. Hallitseva maailmanmestari oli hyökkäyspelissä Suomea edellä ja ratkaisi ottelun tällä osa-alueella.

– Mutta me taistelimme, Sammelvuo totesi Yle Urheilun haastattelussa.

Samaa taisteluilmettä Suomen valmennusjohto haluaa nähdä sunnuntaina Puerto Ricoa vastaankin, sillä voitto tuosta ottelusta veisi joukkuetta jälleen lähemmäksi jatkopelejä. Sammelvuon mukaan joukkueen tärkeyttä on turha korostaa, ja hän muistuttaa, ettei Puerto Rico ei kuitenkaan ole mikään heittopussijoukkue, vaikka se on hävinnyt kaikki ottelunsa tähän mennessä.

– Puerto Rico pelaa energisesti nopeaa peliä. Se on erittäin vaarallinen joukkue, Sammelvuo korosti.

– Meidän pitää keskittyä todella tarkasti koko ajan. Emme saa päästää ajatusta karkaamaan missään vaiheessa yhtäkään erää tai pistettä kauemmaksi. Ollaan koko ajan vain siinä hetkessä läsnä, niin kuin aina.

Mahtava lentopallojuhla tavoitteena

Suomi pelaa viiden päivän sisään neljä ottelua ja näistä on nyt kaksi takana. Valmennusjohto varautui tähän peliryppääseen peluuttamalla Kuuba- ja Puola-peleissä eri kokoonpanoja ja näin jokainen joukkueen pelaaja on saanut sekä pelivastuuta että lepoa.

Levon lisäksi suomalaispelaajat saavat lisäenergiaa suomalaiskannattajilta, joita on saapunut Varnaan reilut pari tuhatta. Sammelvuon mukaan Suomen joukkueella on tarkoitus tehdä sunnuntaisesta ottelusta jälleen mahtava lentopallojuhla.

– Koko kansa mukaan, niin otetaan suomalaiselle lentopalloilmeelle jälleen askel eteenpäin.

Tuomas Sammelvuo tuulettaa Suomen joukkueen onnistumista.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vaikka pelaajat ovat hehkuttaneet kannattajien mökää ja hallin tunnelmaa, ei päävalmentaja ole siitä ehtinyt suuresti nauttia. Sammelvuo seuraa toki otteluiden jokaista palloa ja peliä tunteella mukana. Hän tuulettaa suuresti onnistumisia ja kannustaa pelaajia epäonnistumisten hetkillä, mutta muuten hän keskittyy olennaiseen.

Sammelvuo kertoo toki tuntevansa kannustuksen pelin tiimellyksessä, mutta sen enempää hänellä ei ole aikaa kiinnittää siihen huomiota.

– Minulla on siinä pallojen aikana ja muutenkin kymmenen sekuntia aikaa tehdä päätöksiä, miettiä mitä sanotaan tai mitä ei sanota, Sammelvuo kertoi.

– Sitä vain yrittää hengitellä rauhassa, kasata itseään ja omia ajatuksiaan, että pysyy pelissä sisällä. Koen, että se on minun tehtäväni. Mutta totta kai siinä on mukava elää mukana!

Suomen ja Puerto Ricon välisen MM-ottelun lähetys alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 16.30. Yle Puheessa ottelua seurataan kello 16.50 pesisfinaalin rinnalla.

Lue myös:

Montako pistettä Suomi vie MM-ottelussa Puerto Ricoa vastaan? Osallistu veikkaukseen ja voit voittaa pelipaidan nimmarilla!

Onko Puerto Rico Suomelle vastaantulija vai suupala? Asiantuntija haluaa kuumia pelaajia kentälle

Hannu Lammikon sunnuntai: Nähdäänko MM-lentiksessä Suomi–Brasilia?

Hannu Lammikon sunnuntai: Nähdäänko MM-lentiksessä Suomi–Brasilia?

Syyskuu 16, 2018 - 12:28
Kisojen kulisseissa

Hannu Lammikko, eli Yle Urheilun toimittaja, selostaja ja monitoimimies Mikko Hannula kertoo päivittäisessä MM-kisakolumnissaan lentopallon MM-kisojen kuumimmista puheenaiheista.

Puerto Rico–Suomi TV2 ja Yle Areena klo 16.30. Yle Puheessa lentopallo tulee mukaan pesisfinaalin Kouvola–Joensuu rinnalle klo 16.50.

Jos Suomi voittaa, jatkopaikka, nousu 16 parhaan joukkoon ja kiehtovat toisen kierroksen näkymät jopa mahdollisine Brasilia-peleineen siintävät silmissä. Varmaksi lohkon nelossijaa mahdollisen alkuillan voiton jälkeen ei kuitenkaan voi julistaa.

Illalla näet ohjelmassa on Kuuba–Bulgaria. Jos siinä pelissä koettaisiin yllätys ja Kuuba voittaisi ennen viidettä erää, Suomeen saattaisi kohdistua menestyspaineita myös tiistain Iran-ottelussa. Suomeen suuntautuva lisäpaine edellyttäisi tietenkin myös Kuuban maanantaista voittoa Puerto Ricosta.

Ensin kuitenkin Puerto Ricon kimppuun. Puerto Rico on hävinnyt Varnassa 0–3 niin Iranille, Puolalle kuin Bulgarialle. Kovimpien vastustajien perään se kohtaa tänään Suomen ja huomenna siis Kuuban.

Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo.Vesa Moilanen/Lehtikuva

Puerto Rico pelaa maailmanmestaruuskisoissa viidettä kertaa. Suomelle miesten MM-lopputurnaus on kahdeksas. Viimeksi 2014 Puerto Rico oli sijalla 21, kun Suomi päätyi yhdeksänneksi.

Alkuillan peli Puerto Ricon ja Suomen välillä on maiden välillä historian toinen kohtaaminen. Kesäkuussa 1989 Suomi voitti Kanadassa käydyn ottelun 3–0.

Kaikilla 3/5 lohkopeliä pelattuna

Firenzen, Rusen, Barin ja Varnan alkulohkojen jokaisella joukkueella on eilisen jäljiltä kaksi ottelua jäljellä. Jotain on jo ratkennut, mutta jännitystä lisäävää yllätyksellisyyttäkin on ilmassa.

A-lohkossa Italia ja Slovenia porskuttavat kärjessä kolmella voitollaan. Belgia, Argentiina ja Japani ovat hävinneet kaksi peliään ja Dominikaaninen tasavalta on nollilla. Italia on menossa joko A-lohkon ykkösenä tai isäntänä Milanon jatkolohkoon, johon saapuu myös Varnan nelonen.

B-lohkoa mullisti se, kun Hollanti kaatoi Brasilian 3–1. Kanada johtaa kolmella voitolla. Olettekos huomioineet, kuka luotsaa Kanadaa menestyksekkään Glenn Hoagin jälkeen? Niinpä, Puolan 2014 MM-kultaan valmentanut ranskalainen Stéphane Antiga. Kanadalla on vielä edessään kovat pelit Brasiliaa ja Antigalle tunteikasta Ranskaa vastaan.

Kanadan lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Stéphane AntigaImago Sport/AOP

Toistaiseksi Kanadan takana kahden voiton Ranska, Hollanti ja Brasilia ovat taulukossa seuraavina pisteen välein. Nollakerholaisten Kiinan ja Egyptin jatkomahdollisuudet hiipuvat. Suomen lohkon nelonen kohtaa ensi viikon lopulla B-lohkon kakkosen. Brasilia voi hyvinkin sijoittua lohkossaan toiseksi.

C-lohkossa USA kukisti eilen Venäjän 3–1. USA on ottanut kolme voittoa, Serbia ja Venäjä kaksi sekä Australia ja Kamerun yhden. Tunisia on nollilla. C-lohkon kolmonen matkustaa Milanoon.

D-lohkossa puhtaan pelin Puola ja Iran todennäköisesti ratkovat ykkössijan maanantaisessa Yle Areenan kautta nähtävässä keskinäisessä pelissään. Bulgarialla on kaksi voittoa ja Suomella yksi. Kuuba ja Puerto Rico ovat nollilla.

Jatko ja näkymä

Ensi viikon lopulla perjantaista sunnuntaihin kolmen kierroksen jatkolohkoja pelataan Milanossa (A1, B2, C3, D4), Bolognassa (B1, A2, A3, C4), Sofiassa (C1, D2, D3, B4) ja Varnassa (D1, C2, B3, A4). Italia (mahdollinen A1 yhä) jatkaa joka tapauksessa Milanossa ja Bulgaria Sofiassa (mahdollinen D2 tai D3 edelleen).

Jatkolohkoihin lasketaan mukaan alkulohkojen tulokset ja pisteet. Kisojen kärkikuusikkoon etenevät kultakin paikkakunnalta ykköset sekä parhaat lohkokakkoset.

Onko Suomi mukana MM-kisoissa vielä ensi viikon lopulla? Suuntaviitat siitä saadaan tänään.

Lue myös:

Onko Puerto Rico Suomelle vastaantulija vai suupala? Asiantuntija haluaa kuumia pelaajia kentälle

Lentisjoukkueen pistenikkari Kaislasalo ei säikähtänyt Sivulan suuria saappaita – "Siellä oli aika isoa poikaa torjunnassa vastassa"

Sammelvuon pelaajarulettiin helpotusta: Suomen MM-lentopalloilijoiden terveyshuolet ovat ohi

Hannu Lammikon lauantai: Karnevaali, kokoonpano ja kaavio

Montako pistettä Suomi vie MM-ottelussa Puerto Ricoa vastaan? Osallistu veikkaukseen ja voit voittaa pelipaidan nimmarilla!

Syyskuu 16, 2018 - 11:04

Suomen miesten lentopallomaajoukkue pelaa parhaillaan lajin MM-turnauksessa. Ylen katsojakilpailuissa veikataan turnauksen ajan Suomen otteluissa saavuttamia kokonaispistemääriä. Sunnuntaina Suomi pelaa Puerto Ricoa vastaan klo 17.

Osallistu kisaan kirjautumalla ensin Yle Tunnuksella (sivun ylälaita) ja veikkaa sen jälkeen alta Suomen kokonaispistemäärää (eli pisteet kaikista eristä yhteenlaskettuna) ottelusta Puerto Ricoavastaan ja muista jättää nimimerkkisi ja paikkakuntasi veikkauksesi yhteydessä.

Veikkausaika päättyy, kun ottelu alkaa sunnuntaina 16.9.2018 klo 17.00. Yhdellä Yle Tunnuksella kilpailuun voi osallistua vain kerran. Kamppailua jännitetään suorana Yle TV2:ssa ja Areenassa klo 16.30 alkaen.

Tuloksen täysin oikein tai lähimmäs veikanneiden kesken arvotaan Suomen pelipaita nimikirjoituksella. Voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti kilpailun päätyttyä.

Onko Puerto Rico Suomelle vastaantulija vai suupala? Asiantuntija haluaa kuumia pelaajia kentälle

Syyskuu 16, 2018 - 10:37

Suomen lentopallomaajoukkueella on sunnuntaina edessään MM-turnauksen toinen tärkeä ottelu. Jos Suomi voittaa Puerto Ricon, on se erittäin lähellä jatkopaikkaa.

Suomi pelaa sunnuntaina jo kolmannen ottelun peräkkäin, joten päävalmentaja Tuomas Sammelvuo teki lauantain Puola-ottelussa juuri sen, mitä odotettiinkin: hän peluutti hallitsevaa maailmanmestaria vastaan nuoria pelaajia ja antoi ykkösmiehistön levätä. Suomi pelasi ”kakkosmiehistöllään” varsin pirteästi ja pusersi Puolalta yhden eränkin.

Yle Urheilun asiantuntijat Timo Hoivala ja Konstantin Shumov pitivät Sammelvuon ratkaisua erittäin hyvänä.

– Oli tärkeää, että pelaajia kierrätettiin ja osa pelaajista sai huiliaikaa. Tulimme otteluun raikkaalla ilmeellä ja joukkue luotti itseensä. Emme vain pärjänneet Puolalle, sillä se oli juuri sellainen kuin maailmanmestarin piti olla – liian kova, Hoivala totesi.

– Mutta näki heti kentällä, että pelaajat uskoivat siihen, että he pystyvät haastamaan Puolan, Shumov sanoi.

Kuumat pelaajat kehiin

Shumovin mielestä oli Puerto Rico -ottelua ajatellen vielä hyvä, että passari Mikko Esko ja hakkuri Samuli Kaislasalo saivat yhteispelinsä toimimaan.

– Olemme menneet aiemmin Eemi TervaporttiUrpo Sivula -akselilla. Nyt tätäkin voisi käyttää esimerkiksi etukenttäkierroksella, kun Eemi on verkolla.

Suomen sunnuntain vastustaja Puerto Rico on varsin tuntematon joukkue, mutta sekä Shumov että Hoivala muistuttavat kokoonpanosta löytyvän kovanluokan pelaajia. Muun muassa hakkuri Maurice Torres herättää vastustajissa yleensä kunnioitusta.

– Puerto Rico on tuntematon porukka, mutta varmasti myös nälkäinen porukka. Se on hävinnyt kaikki pelinsä, mutta meille ottelu on se toinen tärkeä peli tässä turnauksessa. Kehiin pitäisi heittää niitä kaikkein kuumimpia pelaajia, Shumov sanoi.

Onko tehty asioita oikein?

Suomi on Kansainvälisen lentopalloliiton rankingissa tällä hetkellä sijalla 18, kun Puerto Rico löytyy sijalta 29. Hoivalan mukaan otteluun lähdetään kuitenkin aika tasatilanteesta.

– Suomelle ihan kaikista tärkeintä on, että valmistautuminen on tehty hyvin. Tämä on kolmas peli putkeen, joten Puola-pelin jälkeen on täytynyt tehdä asioita oikealla tavalla, jotta ollaan valmiina, kun peli alkaa jo kello 17, hän muistutti.

Suomen ja Puerto Ricon välisen ottelun lähetys alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 16.30 ja Yle Puheessa kello 17.

Lue myös:

Toistuuko neljän vuoden takainen hurmos? Näin seuraat Suomen lentismiesten MM-pelejä Ylen kanavilla

Lentisjoukkueen pistenikkari Kaislasalo ei säikähtänyt Sivulan suuria saappaita – "Siellä oli aika isoa poikaa torjunnassa vastassa"

Syyskuu 15, 2018 - 23:46

Suomen lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo luotti Bulgarian MM-kisojen Puola-ottelussa varsin kokemattomaan kokoonpanoon, jos mukaan ei lasketa passari Mikko Eskoa. Samalla kun Sammelvuo antoi nuorille pelaajille paljon kaivattua kovaa pelikokemusta, saivat ykkösmiehistön pelaajat tarvittavaa lepoa.

Suomen peliesitys oli hallitsevaa maailmanmestaria vastaan välillä jopa varsin mainiota, ja yksi joukkueen onnistujista oli hakkuri Samuli Kaislasalo, joka yleensä on saanut pelata Urpo Sivulan varjossa. Puolaa vastaan Kaislasalo teki 14 pistettä ja löysi hyvän yhteyden Eskon kanssa, vaikka vastustaja olikin 3–1-lukemin parempi.

Kaksikon onnistunut yhteistyö antaakin Suomen valmennusjohdolle nyt hyvän vaihtoehdon tuleviin peleihin, jos jostain syystä Sivulan ja ykköspassari Eemi Tervaportin peli ei lähdekään kulkemaan.

Sammelvuolta selkeät ohjeet

23-vuotias Kaislasalo oli pelistä innoissaan, sillä harvoin suomalaisurheilijat pääsevät pelaamaan sellaiseen huutomyrskyyn, mitä Varnan hallissa oli. Paikkakunnalle kun oli saapunut niin suomalais- kuin puolalaiskannattajia tuhansia.

– Mökä oli sellainen, että oli ihan turha yrittää kuunnella mitään ohjeita vaihtopenkiltä. Mutta olihan se ihan mahtava pelata Puolaa vastaan. Enpä ole ennen pelannut, Kaislasalo totesi Yle Urheilulle.

Japanin liigaan ensi kaudeksi siirtyvä Kaislasalo sai Sammelvuolta selkeän perusohjeen ottelua varten: lyöntikorkeus täytyy pitää ylhäällä.

– Siellä oli aika isoa poikaa torjunnassa vastassa, joten piti lyödä ylös, hän hymähti.

Puerto Rico -peliin ei voi lähteä takki auki

Suomella on viikonlopun aikana melkoinen pelirupeama, sillä perjantain Kuuba-pelin ja lauantain Puola-pelin jälkeen ottelut jatkuvat jo sunnuntaina. Tuolloin vastaan asettuu D-lohkon heittopussiksikin sanottu Puerto Rico.

– He lähtevät varmaan sillä asenteella, ettei heillä ole mitään hävittävää. Kuitenkin he tietävät itsekin, että ovat altavastaajia ja nyt on pelit menneet, miten ovat menneet. Siellä on kuitenkin hyviä pelaajia, joten ei saa lähteä takki auki siihenkään peliin, Kaislasalo pohti.

Hänen mukaansa Puerto Rico -ottelussa pitää painottaa niitä samoja perusasioita kuin muissakin otteluissa eli pelin pitää kulkea hyvän vastaanoton kautta.

– Me olemme hyvä joukkue, kun meillä on pallo verkolla. Meillä on hyvät, maailmanluokan passarit, ja kun lyöntikorkeudet saadaan korkealle, niin kyllä se voitto tulee kotiin niillä eväillä, Kaislasalo vakuutti.

Lue myös:

Suomen joukkueen nestori Mikko Esko nautti joka peliminuutista nuorten keskellä – "Ihan mahtava pelata, vaikka hävittiin!"

Lentismiehet veivät maailmanmestarilta erän – Puolan kovuus liikaa Suomelle

Suomen joukkueen nestori Mikko Esko nautti joka peliminuutista nuorten keskellä – "Ihan mahtava pelata, vaikka hävittiin!"

Syyskuu 15, 2018 - 23:07

Suomen joukkueen nestori Mikko Esko on pelannut ensimmäisen maaottelunsa silloin, kun osa nykyisestä maajoukkueesta vasta harjoitteli kunnolla kävelemään. Suomen maaottelutilastoissa kolmanneksi eniten otteluita (288) pelannut ”Mesko” debytoi nimittäin aikuisten maaottelussa jo vuonna 2000.

Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo antoi toisissa MM-kisoissaan pelaavalle Eskolle vastuuta Puola-ottelussa ja samalla joukkueen ykköspassari Eemi Tervaportti sai tarvittavaa lepoaikaa.

– Loistava fiilis oli pelata. Nautin pelaamisesta koko pelin ajan. Ihan mahtava pelata, vaikka hävittiin! Esko hehkutti Yle Urheilun haastattelussa 1–3-tappion jälkeen.

– Tuntui, että nautimme pelaamisesta kentällä. Parhaamme teimme. Vastustaja oli tänään parempi, mutta nuorella porukalla hyvin haastettiin.

Rohkeus toi erävoiton

Joukkue Eskon ympärillä olikin varsin nuorta, sillä Sammelvuo kierrätti pelaajiaan. Peliaikaa saivat vuonna -99 syntyneen Niko Suihkonen ja joukkueen kuopus Niklas Breilin kuin vuotta vanhempi Henrik Porkka ja ”jo” 23-vuotias Samuli Kaislasalokin.

Suomi pystyi kuitenkin puristamaan hallitsevalta maailmanmestarilta erän, ja juuri tuo toinen erä oli Suomelle paras.

– Vastustaja ei missään vaiheessa saanut pitkiä pisteputkia. Kun erän lopussa meille tuli onnistumisia ja olimme rohkeita, niin saimme erän käännettyä, Esko sanoi viitaten 28–26-erävoittoon.

Ei varaa lähteä leijumaan

Seuraavaksi Suomi kohtaa sunnuntaina D-lohkon jumbona majailevan Puerto Ricon, joka on pelaajille pienoinen kysymysmerkki. Eskokin totesi, ettei ole nähnyt joukkuetta kertaakaan tositoimissa, ainoastaan tulokset ovat hänen tiedossaan. Jos Suomi voittaa Puerto Ricon, on se jälleen askeleen lähempänä tavoitettaan eli MM-kisojen jatkopelejä.

– Jos tuloksista on jotain pääteltävissä, niin voitettavissa oleva joukkue tulee huomenna vastaan. Se on meille elintärkeä peli jatkon kannalta ja siihen lähdetään nyt valmistautumaan saman tien, Esko sanoi ja vakuutti, ettei Suomi missään nimessä aliarvioi tulevaa vastustajaansa.

– En usko, että meidän porukka lähtee leijumaan. Ei meillä ole siihen todellakaan varaa, eikä mitään syytäkään. Siinä on isot panokset, joten ei muuta kuin sata lasissa pelaamaan!

Lue myös:

Lentismiehet veivät maailmanmestarilta erän – Puolan kovuus liikaa Suomelle

Lentisjoukkueen pistenikkari Kaislasalo ei säikähtänyt Sivulan suuria saappaita – "Siellä oli aika isoa poikaa torjunnassa vastassa"

Lentismiehet veivät maailmanmestarilta erän – Puolan kovuus liikaa Suomelle

Syyskuu 15, 2018 - 22:35

Suomen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo pyöräytti jälleen pelaajarulettiaan Puola-otteluun ja antoi ykkösmiehille lepoa. Niinpä aloitukseen astelivat ensimmäistä kertaa kisojen nestori, passari Mikko Esko, hakkuriksi Samuli Kaislasalo ja yleispelaajaksi vasta 19-vuotias Niko Suihkonen sekä syntymäpäiviään viettänyt Elviss Krastins, keskipelaajiksi Sauli Sinkkonen ja Tommi Siirilä ja liberoksi Lauri Kerminen.

Tämä ei kuitenkaan näkynyt pelissä, sillä suomalaiset taistelivat hallitsevaa maailmanmestaria vastaan tiukasti. Puola yritti ensimmäisessä erässä etenkin syötöillään pommittaa vasta elokuussa aikuisten maajoukkueessa debytoinutta Suihkosta, mutta nuorukainen kesti paineet ja pelasi varsin ennakkoluulottomasti.

Puola karkasi parhaimmillaan 10–16-johtoon, mutta Suomi ei alistunut. Suihkosen ja Kaislasalon pisteet eivät kuitenkaan auttaneet, sillä Suomi ei saanut syötöillään vastustajan vastaanottoa rikki. Puolan taitotaso, kovuus ja ylivoima verkolla sen sijaan korostuivat erän loppua kohti, ja se vei erän 25–20.

Suomen rohkea peli jatkui toisessa erässä ja vaikka ensimmäiset pallot menivätkin sekavissa tunnelmissa, pystyi joukkue kääntämään pelin edukseen ja karkaamaan parhaimmillaan neljän pisteen johtoon. Suomen torjunta tiivistyi, ja se sai Puolan ykköshyökkääjä Bartosz Kurekin kiinni.

Suomella onnistui pisteiden teko välillä taidolla kuin tuurillakin, mutta erävoittoon tarvittiin kuitenkin jatkopalloja. Suihkonen osoitti tiukassa paikassa kylmähermoisuutta täräyttämällä ässän ja tilanteeksi 26–25, mutta Suomen erävoiton 28–26 varmisti Puolan käsittelyvirhe.

Suomen hyvä peli ei jatkunut kolmannessa erässä, sillä Puola karkasi nopeaan tahtiin kahdeksan pisteen päähän. Suomen peli oli liian pehmeää ja virheet kostautuivat vastustajan pisteinä, lisäksi Suomen pistetehtailu oli erässä liikaa Kaislasalon harteilla, kun Puola pystyi tahkoamaan pisteitä laajalla skaalalla.

Puola sai kolmannessa erässä peräti kahdeksan eräpalloa, joista se käytti heti ensimmäisen ja vei erän 25–16.

Puola jatkoi hyvää peliään myös neljänneesä erässä, eikä Suomi saanut Puolan keskitorjuntaa kuriin. Myös Suomen neljä syöttövirhettä heti erän alkuun auttoi Puolaa karkumatkalle.

Suomi sai napsittua Puolalta pisteitä sieltä täältä, mutta suurin puhti oli poissa. Tärkeintä oli kuitenkin se, että Sammelvuo sai peluuttaa Suomen nuoria pelaajia ja antoi heille kokemusta kovista kansainvälisistä peleistä. Peliaikaa saivat niin 20-vuotias keskipelaaja Henrik Porkka kuin joukkueen kuopus, äskettäin 19 vuotta täyttänyt libero Niklas Breilin.

Puola vei neljännenkin erän suurinumeroisesti 25–15 ja koko ottelun 3–1.

Suomen parhaat pistenikkarit Varnan illassa olivat ennakkoluulottomasti pelanneet Kaislasalo (14 pistettä) ja Suihkonen (10 pistettä). Puolan paras pistehai oli 19 pistettä nakuttanut Artur Szalpuk.

Lue myös:

Suomen joukkueen nestori Mikko Esko nautti joka peliminuutista nuorten keskellä – "Ihan mahtava pelata, vaikka hävittiin!"

Lentisjoukkueen pistenikkari Kaislasalo ei säikähtänyt Sivulan suuria saappaita – "Siellä oli aika isoa poikaa torjunnassa vastassa"

a11SQ56A.9-, a14SQ1, a6SM5... – Suomen lentopallomaajoukkueen valmennustiimin keskustelu on kielten sekamelskaa ja koodien purkamista

Syyskuu 15, 2018 - 19:02

Tietokoneen ruudulle ilmestyy teksiä: a14SQ1. Heti perään a6SM5, a11SQ56A.9- 7V55!.5 9D+, a6SM55D.8+ 10X51.11=KM…

Tällaisia koodeja Suomen lentopallomaajoukkueen tilastoija, puolalainen Oskar Kaczmarczyk näpyttelee tiiviiseen tahtiin Suomen ottelujen aikana tietokoneelleen. Ja kohta puoliin vaihtopenkillä istuvat joukkueen apuvalmentajat Janne Heikkinen ja italialainen Claudio Rifelli purkavat koodin ja välittävät tiedon päävalmentaja Tuomas Sammelvuolle.

– Jokaiselle pelisuoritukselle on oma koodinsa tietokoneohjelmassa, joten syötän koodeja ja kerron koneelle, mitä pelissä tapahtuu, Kaczmarczyk kertoi Yle Urheilulle.

"Tietoa on ihan hirveästi"

Kaczmarczyk analysoi myös pelaajien suorituksia, muun muassa sitä onko pallokosketus hyvä vai huono. Hänen käyttämänsä tietokoneohjelma taasen analysoi Kaczmarczykin koodit ja tarjoaa tiedon eteenpäin vaihtopenkin päähän.

– Oskar lyö datan koneelle ja minä analysoin, mitä kaikkea sieltä löytyy, niin vastustajan kuin meidänkin vastaanotosta tai syötöstä. Tuosta meidän tilastointiohjelmastamme löytyy erilaisia formaatteja, Janne Heikkinen totesi.

– Heikkinen saattaa heittää minulle pelin aikana jotain tietoja, että esimerkiksi vastustajan numero 11 on selkeästi heikoin leijanostaja. Rifelli saattaa kertoa, että meidän joltain pelaajalta ei ole viisi viimeistä hyökkäystä kuollut. Sitä tietoa on ihan hirveästi, Sammelvuo myönsi.

Sammelvuo seuraa kokonaiskuvaa

Sammelvuo saa tietoa reaaliajassa, mutta hänen tehtävänsä on päättää, mitä hän tiedolla tekee, mitä tietoa annetaan pelaajille ja miten.

– Itse seuraan sitä kokonaiskuvaa kentällä. Yritän ymmärtää pelaajia yksilöinä, kenelle sitä tietoa voi antaa ja kenelle ei, Sammelvuo kertoi.

– Esimerkiksi Sinkkosen Sauli tykkää paljosta informaatiosta. Hän haluaa sitä ja opiskelee sitä. Se myös sopii hänen pelityylinsä. Sitten esimerkiksi Tommi Siirilä ei sitä niin paljon tarvitse.

Palavereissa kielten sekamelskaa

Pelien jälkeen valmennusjohto kokoontuu suljettujen ovien taakse pitämään iltapalaveria. Joskus palavereista tulee melkoista kielten sekamelskaa, kun kaikki haluavat sanoa sanottavansa. Koodikielen lisäksi Suomen joukkueen valmennusjohto käyttää keskenään kolmea eri kieltä, siitä neljännestä eli kehonkielestä puhumattakaan.

– Tunteet, meidän kaikkien itsemme hallinta ja fiilis on monesti paljon tärkeämpää kuin numerot, Sammelvuo sanoi.

– Vaikka me miten olemme valmistelleet peliä, datan ja muitten asioiden puolesta, niin kuitenkin se peli on aivan oma tarinansa. Koskaan ei oikein tiedä, mitä siellä voi tapahtua. Tietysti kaikkein tärkeintä on elää siinä hetkessä ja myös antaa pelaajille oma rauha.

MM-avausottelussaan häikäissyt Kaurto piti kiinni omasta roolistaan ja toi sytykettä kentälle – "Nyt ilmapiiri todennäköisesti vapautuu"

Syyskuu 15, 2018 - 16:54

– Oma roolini Suomen joukkueessa on sama kuin vuosi taaksepäin EM-kisoissa: tuoda sytykettä kentälle. Oma pelimoodini on sellainen, että vähän tunne räiskyy.

Näin kuvaili MM-kisojen kynnyksellä 25-vuotissyntymäpäiviään viettänyt Markus Kaurto omaa rooliaan Suomen lentopallomaajoukkueessa ennen Varnan turnauksen alkua.

Kaurto oli joutunut seuraamaan elokuun EM-karsintapelejä kotisohvaltaan, sillä pohjevamma piti VaLePan keskipelaajan sivussa ja myös hänen pelaamisensa MM-kisoissa oli epävarmaa. Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo valitsi Kaurton kuitenkin lopulliseen MM-joukkueeseensa, mutta avausottelun Bulgariaa vastaan Kaurto joutui olemaan sivussa.

Kun Kaurto pääsi tositoimiin Kuubaa vastaan, oli sisääntulo hänen ensimmäisiin MM-kisoihinsa huima. Kaurto oli tosiaan Suomen joukkueen sytyttäjä, ja hän tehtaili 12 pistettä niin torjunnoilla kuin hyökkäyksilläänkin.

– Silloin kun peli rullaa, se maistuu. Se on se mitä haetaan. Kun se peli rullaa, ei tarvitse ajatella. Se tulee kaikilta selkärangasta. Kaikki nauttii siitä, yleisö nauttii, tyytyväinen pelimies totesi Yle Urheilulle voitokkaan Kuuba-ottelun jälkeen.

Hyvin ajoitettu kunto

Kaurto oli ennen MM-kisoja varovainen asetellessaan sanojaan pelikunnostaan, sillä hän pääsi tekemään hyppyharjoituksiakin vasta hieman ennen Bulgariaan matkustamista. Määrää hän nosti harjoituksissa pikkuhiljaa, ettei vamman kanssa tullut takapakkia. Kaurto ei halunnut lähteä ahnehtimaan liikaa, vaan käytti kaikki valmistautumispäivät huolellisesti hyväkseen.

54 maaottelun mies myönsi, että pitkän tauon jälkeen pelikentälle pääseminen toi perhosia vatsanpohjalle.

– Täytyy sanoa, että kyllä se jännitti, kun on niin pitkä tauko pelaamisesta. Kun kyseessä on kuitenkin kovatasoiset kilpailut, niin aluksi mietin, millainen kuntoni mahtaa olla. Mutta se on ajoitettu todella hyvin, hän naurahti.

"Ilmapiiri todennäköisesti vapautuu"

Voittotilin aukeaminen MM-kisoissa nostatti luonnollisestikin joukkueen tunnelmia, mutta lauantai-iltana Suomella on edessään todellinen haaste. Silloin vastaan asettuu maailmanluokan joukkue, hallitseva maailmanmestari Puola.

Kaurto luottaa siihen, että joukkue saa tuhatpäisestä suomalaiskatsomosta lisää energiaa kentälle.

– Kuuba-voitosta itseluottamus nousee tietysti koko joukkueella. Meillä on ollut vaikeita pelejä kesällä, mutta nyt ilmapiiri todennäköisesti vapautuu. Ja kun puolalaisfanejakin tulee todennäköisesti paljon paikalle, tunnelma on taatusti hyvä, hän uskoi.

Suomen ja Puolan välisen MM-ottelun lähetys alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 20.00 ja Yle Puheesta kello 20.30.

Lue myös:

Sammelvuon pelaajarulettiin helpotusta: Suomen MM-lentopalloilijoiden terveyshuolet ovat ohi

Katastrofikausien jälkeen Puola haluaa palata jälleen mitalitaistoihin, mutta päävalmentaja tietää Suomen potentiaalin – "Teillä on tulevaisuutta"

Toistuuko neljän vuoden takainen hurmos? Näin seuraat Suomen lentismiesten MM-pelejä Ylen kanavilla

Loistotaistelu! Lentismiehille huipputärkeä voitto Kuubasta